Home / Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Over het onderzoek

Wat is ‘trippen of skippen?’

Trippen of skippen?’ is een onderzoek onder inwoners van 16 tot 26 jaar in Oost-Brabant. Door middel van een online vragenlijst wordt uitgevraagd of jongvolwassenen drugs gebruiken en hoe ze hier over denken. Het onderzoek loopt in oktober en november 2021.

Waarom doen we dit onderzoek?

Op 1 september 2020 is in de regio Oost-Brabant het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou?’ gestart. In dit project werken 38 gemeenten, de beide GGD-en en Novadic-Kentron samen om de (veronderstelde) normalisering van drugsgebruik in de regio tegen te gaan. Onderdeel van het project is de ontwikkeling van een periodieke drugsmonitor, waarin het drugsgebruik, determinanten van drugsgebruik en de normalisering van drugsgebruik onder jongvolwassenen in Oost-Brabant worden gemonitord. Resultaten uit de monitor bieden zowel input voor interventies, als voor het volgen van regionale ontwikkelingen.

Wie voert het onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door GGD Brabant Zuid-Oost, GGD Hart voor Brabant en Novadic-Kentron (instelling voor verslavingszorg). Dit betekent dat de onderzoekers van deze organisaties, samen, uw antwoorden verwerken. De monitor wordt gefinancierd door VWS.

Uw gegevens zijn veilig. Dat is verplicht. Dit is in de wet bepaald. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om uw gegevens te beschermen. Zo zorgt de wet ervoor dat uw gegevens alleen voor statistische doelen worden gebruikt. Geen enkele andere instelling kan toegang eisen tot de gegevens. In de statistische informatie zijn persoonlijke gegevens nooit te herkennen.

Meedoen aan het onderzoek

Ben ik verplicht om deel te nemen aan het onderzoek?

Nee, deelname aan het onderzoek is vrijwillig. We stellen het wel zeer op prijs.

Door de vragenlijst in te vullen, geeft u toestemming voor het verwerken van uw antwoorden. Uw antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt volgens wettelijke richtlijnen.

Wie mag er deelnemen aan het onderzoek?

Alle inwoners van Oost-Brabant tussen de 16 en 27 jaar mogen deelnemen aan het onderzoek. Oost-Brabant bestaat uit de volgende gemeenten Heusden, Vught, Boxtel, Oirschot, Reusel-de-Mierden, Bladel, Eersel, Bergeijk, Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck, Someren, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijck, Grave, Oss, ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best, Son en Breugel, Eindhoven, Veldhoven, Waalre, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Helmond, Laarbeek, Boekel, Mill en St. Hubert, Landerd, Bernheze

Hoe kan ik meedoen?

U kunt de vragenlijst online invullen op www.trippenofskippen.nl

Hoeveel tijd kost het invullen van de vragenlijst?

De ene persoon vult de vragenlijst sneller in dan de andere persoon, maar gemiddeld duurt het invullen van de vragenlijst 10 tot 20 minuten.

Ik gebruik geen drugs, kan ik de vragenlijst toch invullen?

Ja, heel graag! We streven er in dit onderzoek naar om een goed beeld te krijgen van alle jongvolwassenen in de Oost-Brabant, dus niet alleen van mensen die drugs gebruiken.

Kan ik terug naar de vorige vraag?

U kunt terug naar een vorige vraag door op ‘vorige’ te klikken. De antwoorden die u al gegeven heeft, worden automatisch opgeslagen.

Maak ik door mee te doen kans op een beloning?

Elke online invuller maakt kans op een beloning. U krijgt via de mail bericht als u gewonnen heeft.

Ik ben al begonnen, maar wil de vragenlijst niet afmaken.

U kunt altijd stoppen met de vragenlijst door het scherm af te sluiten. De antwoorden die je hebt ingevuld worden opgeslagen.

Resultaten van het onderzoek

Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?

De verzamelde gegevens worden verwerkt door onderzoekers van de GGD en Novadic-Kentron. Resultaten uit de monitor bieden zowel input voor interventies, als voor het volgen van regionale ontwikkelingen.

Waar kan ik de resultaten van het onderzoek vinden?

De resultaten van dit onderzoek zullen vanaf februari 2022 voor iedereen te raadplegen zijn www.skipdrugs.nl.  In de resultaten van het onderzoek worden alleen gegevens gepresenteerd van de totale groep inwoners en van subgroepen, zoals mannen en vrouwen. De resultaten van individuele personen laten we niet zien. Uw antwoorden worden dus nooit openbaar.

Privacy

Hoe wordt er met mijn privacy omgegaan?

Bij dit onderzoek zijn de gegevens van de deelnemers veilig. Dat is verplicht. Dit is onder andere in de Algemene Verordening Gegevensbescherming bepaald. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om de gegevens van de deelnemers te beschermen. De wet bepaalt dat de gegevens alleen voor statistische doelen worden gebruikt. In de statistische informatie zijn persoonlijke gegevens nooit te herkennen. Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers aan dit onderzoek? Kijk dan hier.

Worden mijn gegevens vertrouwelijk behandeld?

Ja. Uw antwoorden behandelen we uiteraard zeer vertrouwelijk. In dit gezondheidsonderzoek beschermen wij de privacy zoals dat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat beschreven. Dat betekent dat de verzamelde gegevens strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt worden.

Het onderzoek gaat niet om individuele personen. In de resultaten van het onderzoek worden alleen maar gegevens gepresenteerd van de totale groep volwassenen en van subgroepen, zoals bijvoorbeeld mannen en vrouwen. Uw persoonlijke antwoorden worden niet openbaar gemaakt. Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers aan dit onderzoek? Kijk dan hier.

Wat gebeurt er met mijn e-mailadres?

Als u uw e-mailadres heeft ingevuld voor het vervolgonderzoek wordt uw e-mailadres alleen gebruikt om u uit te nodigen voor het onderzoek over 2 jaar.

Als u uw e-mailadres heeft ingevuld voor de beloning, dan wordt uw e-mailadres gebruikt om de beloningen te verloten en u op de hoogte te brengen als u gewonnen heeft.

Uw e-mailadres wordt niet gekoppeld aan uw antwoorden op de vragenlijst.

Weten anderen wat ik heb ingevuld?

Uw e-mailadres wordt niet gekoppeld aan de antwoorden. De resultaten van het onderzoek gaan ook alleen over de totale groep of over subgroepen, zoals mannen en vrouwen. Het gaat dus niet om u persoonlijk. Uw antwoorden worden niet openbaar gemaakt. Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers aan dit onderzoek? Kijk dan hier.

Zijn mijn gegevens goed beveiligd?

Uw gegevens zijn veilig. Dat is verplicht. Dit is in de wet bepaald. De verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld en alleen voor dit onderzoek gebruikt. Om de gegevens te beveiligen hebben we allerlei maatregelen genomen. De gegevens worden verwerkt met goed beveiligde computersystemen. Anderen kunnen hier niet bij.

Deel deze pagina